De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) trekt de regelgeving in die zogenoemde netneutraliteit moest garanderen, dat is het principe dat het internetverkeer gelijk behandeld wordt. Dat betekent onder meer dat providers in het land straks zelf mogen bepalen wie wat kan zien op internet en bepaalde diensten voorrang kunnen geven.
De commissieleden besloten met drie tegen twee stemmen een streep te halen door de regels uit 2015. Voorstanders van netneutraliteit hadden al aangekondigd dat niet zomaar te zullen accepteren. Ze willen het besluit aanvechten voor de rechter. Voor Nederlandse consumenten heeft het besluit van de FCC geen gevolgen.
De stemming liep donderdag enige vertraging op. De zaal moest om onduidelijke reden worden ontruimd, waarna agenten met honden de ruimte doorzochten. Na ongeveer tien minuten kon de zitting worden hervat. Ook buiten het gebouw was het onrustig. Daar riepen betogers op tot het vertrek van FCC-voorzitter Ajit Pai. Hij vindt dat de neutraliteitsregels een remmende werking hebben op innovatie en concurrentie tussen providers.
Op de lange termijn zijn gewone Amerikaanse internetgebruikers naar verwachting de grote verliezers, omdat providers ongetwijfeld beperkingen op gaan leggen aan waar je heen kan surfen op internet of meer gaan rekenen voor websites en diensten die je regelmatig gebruikt. Ook kleine beginnende bedrijfjes die de hoge kosten voor breedbanddiensten niet kunnen opbrengen zullen de dupe worden.
De Democraat Ro Khanna waarschuwde daarom direct na de beslissing iedereen die voor afschaffing van netneutraliteit is:
“Iedereen in het Congres en iedereen in de FCC zal merken dat er een politieke prijs betaald gaat worden voor het afnemen van de netneutraliteit van het Amerikaanse volk", schreeuwde hij buiten het gebouw tegen de demonstranten. “Dit gaat over het fundamentele uitgangspunt van gelijkheid, zodat ook de kleinste ondernemers en de kleinste stem gelijke toegang heeft tot internet."